Enscape encountered an error during rendering. it is using your GPU from NVIDIA

  • Hi all,

    I am having the same error on 6k and above renders.
    It doesn't happen after turning off RTX settings but this is not a solution.
    I need the RTX option.
    Please advise if someone has a solution.

  • What card do you have?

    How complex are your scenes?

    What app are you using (Revit, SketchUp etc)


    RTX isn’t a magic bullit, it takes a lot of additional computing power to achieve, even top flight gaming PC’s can noticeably struggle in games with RTX on vs off.

  • Hi, I have the same problem, I can't export in 8K with RTX activated, I can do it in 4k and with some projects also in 6K. If I deactivate RTX no problem in 8K. SketchUp 2021.1, Enscape 3.02, updated Nvidia drivers (both Studio driver and Game driver tested).

    This on the Clevo X170 laptop with Nvidia RTX 3080 16 Gb of video ram, 64 Gb of system ram, W10 pro on M2 Samsung 980 pro.

  • For further troubleshooting, please also make sure to send us in a feedback report via the Enscape Feedback Button as mentioned earlier in the thread.


    This way we get more information and insight in the issues.

  • Has enscaped fix this? this is costing me money now?

    Welcome to our Forum. As mentioned by my colleague Rick just above, please definitely send us a Feedback report with your log files so that we can troubleshoot this problem further. This error can be caused by a couple of different reasons, we will find out exactly why through the report then. Thank you!

  • Tengo el mismo problema y creo que ENSCAPE daño mi tarjeta grafica, tengo una ASUS TUF GAMING FX505DV y apenas tiene un año y medio que la compre, despues de empezar a renderizar enscape me dio ese error y ya no pude abrir revit porque me aparecia el mensaje de error en los controladores de video, aunque mis drivers estan actualizados y todo, el programa veo que a muchos les paso asi desde las versiones 2.9, ojala pudiesen apoyarme con la solucion ya que veo que daño a mi equipo, ya envie los reportes correspondientes y adjunto una captura de como se traba justo cuando quiero reportar mi problema

  • Hi Osvaldo


    Welcome to our forum.


    Please also post a translation in your post as this is an English based forum.


    I see you say you already send us a feedback report, please await a follow up from one of my colleagues as that will tell us more than this screenshot.

  • Posting my experience on here; we've been changing some of our VR and rendering rigs over to RTX 30-series cards. Our machines with 2080ti's and 3060's could no longer open Enscape after the last two releases if the model had any sort of complexity due to this error. (Let's say over 200mb with very modest texture resolutions in Sketchup). Today I came across this thread and finally found out why; turning off ray-tracing resolved the issue, which is unfortunate because this is a great feature for higher end machines.

  • Hello, i have a problem about rendering. Its all happen when i changed my pc, my new one use Iris Xe and it doesn't support for enscape. Is there any version that work for Intel Iris Xe GPU?

  • Hello, i have a problem about rendering. Its all happen when i changed my pc, my new one use Iris Xe and it doesn't support for enscape. Is there any version that work for Intel Iris Xe GPU?

    I'm afraid not (yet) - But I'll also forward your Feedback to our developers accordingly to state the further demand for this.

  • Is this fixed? This thread has been going on for a while! It keeps happening to me, both on my laptop and my desktop. I've reinstalled Enscape and reinstalled the NVIDIA drivers and nothing.

    Desktop: NVIDIA Quadro RTX 4000

    Laptop: NVIDIA Quadro RTX 3000


    I've contacted tech support, they replied last week and recommended that I update my graphics card drivers. But that hasn't solved it. Since then, I've submitted multiple reports every time it crashes but I haven't received any response or recommendation.


    Here is a screenshot of the issue



  • By briefly looking into your logs, it seems to be related to an out-of-memory issue. You can try disabling Raytracing via the General settings as that should help already - My colleagues from the team will get back to you with a further detailed response though very soon.

  • HI

    we have the same problem with an quadro rtx 4000 card. a couple of months ago there was no problem ... did something change?

    kind regards

    Jonas

    You may have installed Enscape 3.2, or any other release before which also offers Ray Traced Sun Shadows, which can be heavy on GPU. This in combination with a larger scene, larger renderings in terms of resolution can lead to this behavior. Does it help if you disable Ray Tracing it through the General Settings -> "Hardware Accelerated Ray Tracing"?


    In any case, here as well it would be great to receive a Feedback Report so that we can let you know in detail regarding what this is caused by. So thanks a lot in advance for sending one in!


    Finally and last but not least, a warm welcome to our Forum of course.